סרטים תיעודיים

אדוני ראש הממשלה

מפיקים: איתן אבוט, לאון צימן בימוי: יורם זק, חגי לפיד (ע"פ רעיון של גיא מרוז) הבחירות לראשות המועצה בעיירה אלפי מנשה מזעזעת את הישוב. ערבוביה של תככים מזימות, ניאופים ובגידות, מוות ושב"כ. ומעל כולם: חבורת זמר ששרה שירים גסים וניצבת במרכז שדה הקרב. סרט דוקומנטרי שהוא גם מחזמר.

 

אנסאר

מפיק: ניר טויב בימוי: יצחק לרנר בתקופת האינתיפאדה, הקימה ישראל בחופזה מתקני כליאה מאולתרים נוכח גלי המעצרים ההמוניים. דרך מתקני כליאה אלה שכונו "אנסאר" עברו עשרות אלפי פלסטינאים לאורך תקופה של עשר שנים. הסרט מספר את סיפורם של אותם אנשים שאך אתמול היו אסירים ועתה הם אזרחי הרשות הפלסטינית.

 

ארון הקודש

מפיקים: מנס אבני, ניר טויב בימוי: ניר טויב הצצה נדירה לתנועות הימין הקיצוני-משיחי שמתרכזות סביב הר הבית, דרך מסע חיפוש בעקבות תיאוריה חדשה של חוקר בריטי בדבר המצאות ארון הקודש מתחת להר הבית.

 

באלי ריסורט

מפיקה ובמאית: נטלי אשכנזים תהליך התפרקותו של תא משפחתי ומהלך הנדודים של משפחה אחת מישראל לאיסטנבול, ללוס אנג‘לס, וחזרה לישראל. הסרט מתמקד במערכת היחסים הסבוכה של נטלי ואמה – יחסים שתחילתם בגירושי האם מבעלה ומבנותיה המתבגרות, וסיומם בניתוק ובמעבר האם לחיים חדשים בבאלי שבאינדונזיה.

 

בצאת ישראל לכבוש את ההר

מפיקים: שחר צפניה, אמנון מרכוס בימוי: שחר צפניה מדי שנה נאספים מאות ישראלים בקטמנדו בירת נפאל באוהל הממוקם בשגרירות ישראל לחגוג את ערב פסח. האירוע מאורגן ע"י חסידי חב"ד, העושים את דרכם מברוקלין לקטמנדו ודואגים שיהיה לטייל הישראלי השוהה בנפאל ערב פסח באווירה משפחתית גדולה וחמה.

 

בתו של קריספל

מפיקים: יצחק רובין, ילון גורביץ‘, אבישי כפיר בימוי: יצחק רובין סרט תיעודי העוקב אחרי מאבקה חסר הפשרות של עפרה דהרי, תושבת שדרות, כנגד השלטון הפטריארכלי של אביה וכנגד כל המוסכמות בחברה בה היא גדלה. עפרה, בתו של אברהם קריספל, הבוס הכל יכול של סניף הליכוד בשדרות, מעיזה להתמודד בבחירות לעירייה בניגוד לרצונו...

 

דומה לארואסטי

מפיק: יואב שניאור בימוי: דני מנקין סרט המלווה את קבוצת הכדורסל של ביה"ס עירוני ט‘ בת"א. גיבורי הסרט הם שחקני הקבוצה, שרצים לאליפות ליגת העל הארצית של בתי הספר התיכוניים. סיפורם של נערים המהווים את עתיד הכדורסל הישראלי: הקונפליקטים, חיי החברה, האהבות, הפרידות, הכעסים, התסכולים, ויחס המשפחה והסביבה אליהם.

 

הגשר

מפיקה ובמאית: נילי טל ב – 14 ביולי 1997 התמוטט הגשר שנועד למעבר ספורטאים ממגרש החניה הסמוך לאיצטדיון רמת-גן, בטקס הפתיחה החגיגי של המכביה ה – 15. הספורטאים האוסטרלים צנחו אל תוך מימי הירקון המזוהמים. ארבעה נהרגו. סאשה אלתרמן, טניסאית בת – 14 נפצעה קשה והיא עדיין נאבקת על חייה. הסרט מספר את סיפורה של משלחת הספורטאים שלרבים מהם זה היה המפגש הראשון עם ישראל.

 

החווה הסינית

מפיק ובמאי: ניר טויב סרט על הזוועה ואימת המלחמה דרך סיפור ממלחמת יום כיפור. בקרב נלחמו 70 לוחמי מילואים ישראלים מבוגרים בדיביזיה מצרית שלמה… רק מעטים בין הלוחמים נותרו בחיים, ולאחר שתיקה של 25 שנה מאז אותו הקרב, הם מספרים את סיפור אימת המלחמה בפעם הראשונה.

 

החלום של אמא

מפיקים: ענת אסולין, אודי סגל, אשר טללים בימוי: אשר טללים כבן לאב מוסלמי ואם יהודיה, נושא דניאל אורן, מנצח אופרות מבריק, את הקונפליקט היהודי-ערבי בגופו. "החלום של אמא" בנוי כאדפטציה דרמטית מוסיקלית של האופרה "לה בוהם" שהועלתה בניצוחו של אורן ובבימויו של זפירלי האגדי.

 

החלום שלי הסיוט שלך

מפיק ובמאי: נסים לוי חנה מאיר היא דתיה ומתיישבת בעיר דוד ורותי דואק היא חילונית ופעילת "שלום עכשיו", השתיים נפגשו לראשונה במהלך הפגנה של "שלום עכשיו" נגד ההתנחלויות, שבה הן ניצבו משני עברי המתרס ובהמשך ב"חוג שיח", המוקדש למפגשים בין הימין לשמאל.

 

היהלום שבפנים

מפיקות: קרן לב-מירברג, עדי פיינרו בימוי: קרן לב-מירברג הסרט מספר את סיפורן של שלוש נשים, נפגעות גילוי עריות, שעברו התעללות מינית בילדותן ע"י אביהן. הסרט מנסה לעקוב אחרי הכרוניקה של הטראומה ומראה את מורכבות והשכיחות של התופעה ואת חוסר הרצון של החברה להביט ל"זה" בעיניים.

 

הכנופיה שלא היתה

מפיק: נתן כספי בימוי: רונן זרצקי, עודד שלום אורי גלוברי נידון ל – 10 שנות מאסר, גדעון הררי נידון ל – 10 שנות מאסר, יוסף רחימי ויעקב בלדוט נידונו ל – 3 שנות מאסר. הארבעה, תושבי שכונת התקוה, הורשעו בשנת 1980 כל חברות בכנופיית מע"צ (מועצת עבריינים צעירים) ועל שורת הצתות, על סמך הודאותיהם בלבד.

 

המלך והליצן

מפיק: יוסי גודארד בימוי: יוסי גודארד, אלעד דן עימות טרגי בין שתי דמויות בגטו לודז‘. האחת – מלך הגטו היהודי – חיים רומקובסקי – שהאמין כי בשיתוף הפעולה עם הנאצים יש סיכוי להמר על זמן ולשרוד. השני – זמר רחוב בשם יענקל‘ה הרשקוביץ שבשיריו הסאטיריים, הציניים ולעיתים המקאבריים התנגד לשיתוף פעולה זה.

 

הספציאליסט

מפיקים: עמית ברויאר, אייל סיון בימוי: אייל סיון בהשראת ספרה של חנה ארנדט "אייכמן בירושלים – דיווח על הבנאליות של הרשע". הסרט מורכב כולו אך ורק מ – 350 שעות של חומר מצולם שלא נראה עד כה, אשר צולם על ידי במאי אמריקאי ליאו הורוביץ, בשנת 1961, במהלך משפטו הדרמטי של פושע המלחמה הנאצי אדולף אייכמן בירושלים.

 

הקומדיאנטים

מפיק: אמיר הראל בימוי: ארנון גולדפינגר סיפור אגדה ססגוני על תיאטרון היידיש העממי. מראשית המאה ועד היום, דרך הסאגה של משפחת בורשטיין. פסח‘קע בורשטיין ברח מביתו בפולין כשהיה ילד, כדי להצטרף ללהקת תיאטרון נודדת ומאז לא ירד מהבמה.

 

וגבול נתן

מפיקה: נורית קידר בימוי: ערן ריקליס לישראל 1,171 ק"מ של גבול. גבול הוא מקום בו מסתיים חבל ארץ אחד ומתחיל שני. מעבר לגבול, בקו שרירותי לעתים, מתחלפים השפה, הדת, התרבות. יש אנשים החיים משני צדי הגבול, לידו, ולעיתים ממש בתוכו.

 

חיים. נקודה

מפיק: אמיר הראל בימוי: ורד טנדלר-דיין מה אנשים יודעים על אסי דיין? במאי קולנוע, תסריטאי מבריק, סופר שחקן כובש לב, מסוכסך עם עצמו ועם העולם, משתלח בראש הממשלה וגם "הבן של". במשך שנתיים עקבה המצלמה אחריו, במהלך עבודתו כבמאי, ליוותה אותו ברחוב ונכנסה איתו למיטה.

 

יום הולדת שמח מר מוגרבי

מפיק ובמאי: אבי מוגרבי אבי מוגרבי, במאי סרטי תעודה, נשכר ע"י מפיק הסרטים שחר סגל לביים סרט תיעודי על חגיגות החמישים של מדינת ישראל. סגל ניזון כל העת מהחדשות, ודרישותיו בנוגע לאופי הסרט משתנות בהתאם. בינתיים, פונה אל מוגרבי מפיק סרטים פלסטיני, קותאב, ומבקש ממנו לסייע לו בהפקת סרט המציין גם הוא את שנת החמישים – של "הנקבה" – האסון הפלסטיני ולידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים.

 

ילד שלי מוצלח

מפיקה: שירה בן-ציון בימוי: עודד קוטלר סיפורה של נעמי פולני ולהקת "התרנגולים" של שנות השישים ושל היום. הסרט מלווה את תהליך העבודה של הלהקה החדשה שהחל במבחני בד בפברואר 98‘ ומסתיים בערב בכורה בפסטיבל ישראל ביוני 99‘.

 

ילדה אישה אמא

מפיקה: דפנה קפלנסקי בימוי: הילה טוב סרט של אישה-אמא על ילדות, נשים ואמהות הגדלות לתוך חלוקת התפקידים המסורתית בחברה ישראלית – גברים הולכים למלחמה, נשים דואגות להם בבית. האם אפשר לגדל פה ילדים למציאות אחרת?

 

ילדי היהודים

מפיק: בוריס מפציר בימוי: ויקי שירן במשך חמישים שנה נאספו בארכיון "יד ושם" מאות תצלומים של ילדים מתקופת השואה. מעט מאוד ידוע על הילדים המצולמים. לעיתים רק שמם, לפעמים גם שם העיר, אולם לרוב מצורף כיתוב פשוט: "אין פרטים".

 

ילדי המהפכה

מפיק: דוד מושביץ בימוי: רינו צרור חבורת צעירים חרדים באה לקריית שמונה, כדי לתת "פוש-אפ" דתי לעיר. הם הופכים את העיר במשך עשרה ימים, עפ"י תכנון מדוייק, עפ"י מצוות הרב, ומכפילים את כוחם בבחירות המקומיות.

 

כוחותינו לא שבו

מפיקה: עידית מסטריאל בימוי: עירית גל ביוני 82‘ יצא צה"ל למבצע צבאי "קצר" בלבנון. רוני וישראל היו אז צנחנים והחוויות מאז אינן מרפות. שדה הקרב שבו לחמו היה עיר. האויב: אוכלוסייה אזרחית. "יצאנו משם אך הנפש שלנו נשארה על האדמה הארורה. אי אפשר להבין את זה ואי אפשר לצאת מזה".

 

כחול לבן בכיכר האדומה

מפיק: איתן אלון בימוי: אילן פרנק תיעוד ביקורה של התזמורת הפילהרמונית הצעירה של ישראל, שהוזמנה לנגן בכנס חגיגי של אולימפידת מוסקבה, יחד עם עוד מספר תזמורות נוער מובילות בעולם. שיאו של האירוע בקונצרט חגיגי, מנוגן ע"י אלף נגנים, בכיכר האדומה.

 

כרטיס ילד

מפיק: ניר טויב בימוי: ילון גורביץ‘ סרט מסע של במאי הסרט חזרה אל עולם ילדותו ואהבתו לכדורגל באמצעות מעקב אחרי נבחרת ברזיל ואוהדיה. ילון גורביץ‘ "נדבק" בחיידק הכדורגל בילדותו. בסרט הוא עובר תהליך נפשי של חזרה לגרעין הקשה ביותר שבו הילד שקולו הפנימי הושתק במשך שנים עקב צווי "עשה ואל תעשה" של עולם המבוגרים.

 

מוסקבה על הים התיכון

מפיקים: עמית גורן, יעוד לבנון בימוי: יעוד לבנון כל אזרח חמישי בישראל הוא עולה חדש שהגיע לכאן בעשור האחרון מברה"מ לשעבר. מיליון העולים הגרים ב"גטו" תרבותי, החלו לפרוץ את חומות הניכור ולהיאבק על מקומם במדינה. הסרט עוקב אחרי ההתמודדות בבחירות האחרונות, ומשרטט פרופיל רוחני-תרבותי של הקהילה הגדולה בישראל.

 

מנליק - מסע בעקבות נסיך יהודי שחור

מפיק ובמאי: דניאל וקסמן סיפורו של גדי אבג‘ה, צעיר אתיופי החי בשוליים החברתיים, מתפרנס מגניבות ושדידות קטנות, כשחלומו להפוך את תחנת הכריזה שבתחנה המרכזית בתל-אביב לתחנת רדיו שתשדר באמהרית.

 

מרטין

מפיקים: רענן אלכסנדרוביץ‘, עידו סגל, דוד אופק בימוי: רענן אלכסנדרוביץ‘ ביקורם הראשון והמקרי של שלושה תיירים צעירים באתר ההנצחה של מחנה הריכוז דכאו הופך לשרשרת אירועים בלתי צפויה. מפגש עם זקן המתגלה כניצול המחנה מוביל אותם לחוויה מסוג אחר.

 

משחקים בחצר

מפיקים: דודי זילבר, מיקי רבינוביץ‘ בימוי: יעל קלופמן "זינזאנה" היא סדרת טלוויזיה על חיי אסירים ואסירות בבתי כלא בישראל. הסדרה מבוססת על סיפורים ודמויות ממציאות הפשע בארץ והחיים בכלא. הסרט "משחקים בחצר" מתעד את עבודת הבמאי, חיים בוזגלו, והשחקנים מהמפגשים הראשונים עם אסירים ואסירות בכלא איילון ובכלא נווה תרצה...

 

ניפגש

מפיקים: סמיון וינוקור, חיים קוצ‘וק בימוי: סמיון וינוקור סיפור אהבתם של מאוט בת ה- 13 (כיום בת 69) וגרמן בן 24. סיפור אהבה שהתחיל בצ‘כוסלובקיה הכבושה ומשם הוא נע לגטו טרזינשטאדט, למחנה ההשמדה אושוויץ ולברלין. זיכרונה של מאוט צלול ורצוף פרטים, היא גם זוכרת שלפני שהפריד בינהם המשלוח למחנה ההשמדה, הוא כתב לה מכתב אחרון:" אחרי המלחמה ניפגש ברחוב אויילשטראסה, 3 וילמרססדורף, ברלין".

 

נס

מפיק: מיכל עגני בימוי: אביב עגני "דנית סיון חלתה בסרטן השד כשהיתה בת 32. אישה באמצע החיים, אם לשני ילדים, נשואה לאלון. שגרה. כשבישר לה הרופא שמדובר בסרטן, הוכתה בהלם. בדרך חזרה מהרופא אמר לה אלון: "עכשיו זה הזמן להגשים חלומות". אמר ולא ידע כי באמירה זו מתחיל מסע הפרידה ממנה...

 

סמדר לא גרה כאן יותר

מפיקה: דפנה קפלנסקי בימוי: מנחם הדר סיפורה של סמדר, נערה יפה ומוכשרת מישוב מבוסס בצפון, אשר עזבה את בית הוריה בגיל צעיר. היא נודדת מעיר לעיר, מגנים ציבוריים לקומונות ובתי מחסה, אך שומרת בקנאות על חלומה להיות רקדנית בלט. הסרט עוקב אחריה במהלך שנה, בה היא מנסה לשקם את חייה.

 

עד ראייה

מפיקה: יעל הדסי-בכר בימוי: מיכה שגריר 50 שנות מדינת ישראל מנקודת מבטו של הצלם דוד רובינגר, חתן פרס ישראל לצילום, אשר התחיל באפריל 1947 ומצלם באופן פעיל עד היום. בסרט חוזר רובינגר אל המקומות והאנשים שצילם במשך שנים, ודרך תמונותיו מוביל אל המציאות הישראלית של ימינו.

 

פגישה חוזרת

מפיקה: נעמי שחורי בימוי: אסתר דר אחרי נתק של כחמישים שנה נפגשות במלון "אמריקן קולוני" בירושלים ארבע נשים. סלמה דג‘אני, פלסטינית מוסלמית, וודאד שחאדה, פלסטינית נוצריה – שתיהן מיפו. אולגה בלקינד, בת למשפחת ביל"ויים מראשל"צ, ושרונה, בתו של אחד ממקימי הבריגדה הארצישראלית.

 

פוקסי, למה מתים?

מפיקה: דפנה קפלנסקי בימוי: קטי דור 31 ביולי 1986. בני נוער ומבוגר אחד, כולם בני קיבוץ חפציבה, נהרגו בתאונת דרכים קטלנית בכביש התענכים, בדרכם בחזרה מקייטנת הקיבוץ. החיים בקיבוץ מעולם לא חזרו להיות כפי שהיו. המשפחות השכולות התפרקו, חלקם עזב את הקיבוץ, חלקם חלה ואף ניסה להתאבד...

 

פיגוע

מפיק ובמאי: סימון ביטון 4 בספטמבר 1997 – פיגוע התאבדות במדרחוב בן-יהודה בירושלים. שמונה הרוגים: חמישה אזרחים ישראלים, ביניהם שלוש נערות בנות 14, ושלושה מתאבדים פלסתינים. הסרט עוקב אחרי המשפחות השכולות משני הצדדים, מפגיש בין כאב לכאב, בין הורים להורים, ללא סיסמאות וללא הכללות.

 

פסל הזהב

מפיקה: רונית רייכמן בימוי: דורון צברי, אורי ענבר מוזר ככל שזה ישמע, טקס האוסקר, תוכנית הטלוויזיה הנצפית ביותר בעולם – מיליארד וחצי צופים, מעולם לא תועד בסרט דוקומנטרי. בגלל קשרי משפחה, חוצפה ישראלית בריאה ורגשות ציוניים חמים, נתנו לצוות הסרט להיכנס.

 

פרלה יקירתי

מפיקה: עדנה קוברסקי בימוי: שחר רוזן סיפור חברות בין שתי נשים גמדות, פרלה, השריד האחרון ממשפחת הגמדים שעברו את ניסוייו של ד"ר מנגלה באושוויץ והנלורה, גמדה גרמניה פרוטסטנטית, שנולדה אחרי המלחמה, ומחפשת עבור חברתה סרט נאצי שבו מונצחת משפחת הגמדים, כשהם מוצגים עירומים, בזמן הרצאתו של מנגלה בפני צמרת הס.ס.

 

פרץ והזאב

מפיק: יעוד לבנון, עמית גורן בימוי: עמית גורן מפגש בין פרץ, פקח של רשות שמורות הטבע, המעורב בפרוייקט שימור אוכלוסיית הזאבים ברמת הגולן, לאגועה, צייד זאבים מונגולי. מסע מרתק בין שתי תרבויות החושף יחס שונה במהותו אל הטבע ואל מעגל החיים שבו.

 

פרשת פינטו

מפיק: דוד מושוביץ בימוי: מיכאל קרפין מרץ 1978 רוצח קצין הצנחנים דניאל פינטו בדם קר ארבעה אזרחים לבנונים. קצין עמית מסגיר את הרוצח למשטרה הצבאית. דניאל נשפט, הורשע ונידון ל – 12 שנות מאסר. בערעור מופחת עונשו ל – 8 שנים. עם מינויו של רפול לרמטכ"ל, הוא מורה לשחרר את פינטו לאחר שנה וחצי בנימוק שפעל תחת תנאי קרב.

 

קאפו

מפיק: דניאל פארן בימוי: דני סיטון, תור בן מיור כ – 40 ניצולי שואה הובאו למשפט במהלך שנות החמישים והשישים בישראל באשמת שיתוף פעולה עם הנאצים. 55 שנים אחרי אנו שומעים לראשונה את עדותם ועמדתם של משתפי הפעולה בעוד הניצולים נושאים את כאב העבר.

 

קו השלום

מפיק: חנוך נכון בימוי: ילון גורביץ‘, יהודה ליטני ב – 25 למאי 1998 נערך בצפון אירלנד משאל עם שקבע את גורל סכסוך הדמים בצפון אירלנד. צוות צילום ישראלי יצא לבדוק ולתעד את התהליכים שהביאו בסופו של דבר לביצוע המשאל ולתוצאותיו. אין זה עוד סרט פוליטי אלא התבוננות רגישה על הסכסוך דרך העיניים של האנשים הפשוטים משני המחנות.

 

קטי

מפיקים: מירי ביטון, שלומי אפריאט בימוי: רחלי שוורץ קטי נשלחה למוסד "כפר הילדים" אחרי שידעה כבר כמה משפחות אומנות. תשעה מעשרה אחיה נפלו לפשע, לסמים ולכלא. הסרט מתחיל בפרויקט גמר של קטי: היא מביימת סרט על חייה.

 

רגעי חסד

מפיקים ובמאים: יוסף שילוח, חורחה גורביץ‘ מאבקה של אם אשר מיום היוולד בנה, אסף, ילד חריג, לא חסכה כל מאמץ להופכו לילד רגיל. חלומה הוא להשיא אותו לילדה רגילה. חלום אשר הוגשם. אולם מה מסתתר מעבר לרצון האימהי, כי לבן יהיה טוב, וצרכיו הפיזיים יבואו על סיפוקם.

 

רגעים של חסד או של גיהנום

מפיק: עזרא כליפא בימוי: עמוס כרמלי הרפתקאותיהן של שלוש אניות מעפילים, שנקלעו למצוקה בים האגאי. שתיים מהאניות התנפצו אל הסלעים ושקעו במצולות. ניצולים שהספיקו לנטוש את האניות הטובעות מצאו מחסה בין סלעיהם של איים זעירים, לא מיושבים. האנייה השלישית ("הנריאטה סאלד") ניצלה אך מעפיליה נתפסו והוגלו לקפריסין.

 

שביר

מפיקה ובמאית: רנה פאפיש במשך חודש ימים מלווה הסרט קבוצת נרקומנים בתהליך גמילה בחווה ש.נ.ס, מגדלים סוסים ומשקמים נרקומנים. במוקד ההתרחשות ניצב עופר, בעל החווה, מנהיג כריזמטי ומכור לשעבר. לצדו אנו מכירים את יהב, המטופל החדש, נטלי בת 18, רועי, לשעבר סוחר סמים, אלי המיוסר ושלומי ההרפתקן, איש העסקים.

 

שני יוסי

מפיקות ובמאיות: יעל קיפר-זרצקי, עינת פישביין בחורף 1997 פלשו עשרים משפחות חסרי דיור לבניין נטוש ביפו. רוב המשפחות היו אמהות חד-הוריות עם ילדיהן. בין כל הנשים בלט גבר אחד: יוסי בן-ברוך. יוסי, אב חד הורי לארבעה בנים, עובד כקצין כיבוי בתחנת כיבוי אש ביפו.