סרטים תיעודיים

אברהם דולינסקי אדם יקר

מפיקים ובמאים: תקוה סנה, שמעון ישראלי, ישי שוסטר תקופה סוערת בחיי התנועה הקיבוצית, האידיאולוגיה החזקה, הפילוגים הכואבים, החלומות והתקוות שבחלקם מתנפצים. הסרט מספר את קורותיו של אברהם דולינסקי, שהיה ממקימי קיבוץ עמיר, ונאלץ לעזוב את קיבוצו בפילוג.

 

אולין - אגדה דוקומנטרית

מפיקים ובמאים: אבי קליינברגר, שלמה אורבך סיפור היחסים המיוחדים הנרקמים בכפר דייגים לחוף הים האדום בסיני, בין עבדאללה, דייג בדואי חירש ואילם, לבין דולפינה בשם אולין.

 

אחות קטנה אחות גדולה

מפיקים: יהלי גת, דוד פישר בימוי: דוד פישר הדי פריד, פסיכולוגית שוודית, יהודיה ניצולת שואה, יוצאת למסע בו מתפענחים מקורות הכוח והאופטימיות שלה אל מול התופת שחוותה. המצלמה מלווה אותה ואת אחותה בשלושה מסלולים שונים הנארגים זה בזה.

 

אין דבר כזה אי אפשר

מפיק: יובל כהן בימוי: תמי גרוס כשמלאו לצביה חיאל 18 וכל חברותיה גוייסו לצבא, היא נאלצה להישאר בבית. הסיבה היתה שצה"ל לא מגייס חולות אנורקסיה.

 

אם אין אני לי מילי

מפיקה: שמחה מדיוני בימוי: ניצן גלעדי הסרט עוקב אחר הקריירה של השחקנית הישראלית מילי אביטל בארה"ב. מילי, שהגיעה לניו-יורק במטרה ללמוד משחק, התגלתה על ידי מנהלת שחקנים במהלך עבודתה כמלצרית. שנה לאחר הגעתה לארה"ב, מצאה את עצמה על הסט של הסרט "סטארגייט" בתפקיד הנשי הראשי.

 

אמא נשארה שם

מפיק: אברהם קושניר בימוי: דליה מבורך שני נערים אתיופים, רחל ופאולוס, חוזרים לאתיופיה לפגוש את האמהות מהן נקרעו ב"מבצע שלמה". בפעם הראשונה ניתן לצוות טלוויזיה לצלם את התנאים המייאשים בהם חיים תושבי מחנה המעבר באדיס-אבבה, ואת מלחמתם הנואשת ברשויות.

 

אמא סינדרלה

מפיקים: אלי שמש, דורון אברהמי, ארז לאופר בימוי: ארז לאופר הסרט עוקב אחר מסע ההופעות של הבלט הישראלי בסין עם הבלט "סינדרלה", כשססגוניותו של המסע מעטרת את הסרט בצבעוניות קולנועית, המשתלבת בעולם האסתטי של הבלט הקלאסי.

 

ארץ אחרת

מפיקים: יעוד לבנון, עמית גורן בימוי: עמית גורן למחרת הבחירות של 96‘ צילמתי באופן ספונטני את הדירה השכורה בה אני מתגורר. במבט החוצה דרך החלון נראו בני נוער ומבוגרים חרדים המתגוררים בשכונה שלי. על בניין מגורים התנוססה כרזה גדולה: "נתניהו. עושים שלום בטוח".

 

בין חרוב לזית

מפיק: אודי קלינסקי בימוי: אשר טללים הסרט הוא מסע התבוננות של הבמאי על ביתו, סביבתו וחבריו בכפר "כליל", כפר מיוחד בגליל, שונה מכל מקום אחר בארץ.

 

ברכה ומאשה

מפיק: שלומי אפריאט בימוי: רחלי שוורץ אחמד פדילה, ערבי בן 38, אח במקצועו, עבד בבית זקנים יהודי שנסגר. חייכן בלתי נלאה מהכפר טירה שבמשולש, נהג תמיד לומר למטופלות שלו: "אני אתכן עד היום האחרון". לכן אולי בחר לקחת עמו את העבודה הביתה. הוא הציב בחצר ביתו שני קרוואנים, והעניק לברכה ולמאשה, שתי זקנות שננטשו, את מה שחסר להן - קורת גג ומשפחה.

 

בתי את

מפיקה: צליל לנדסמן בימוי: מולי לנדסמן סיון, קיבוצניקית בת 22, חיה בתל אביב ועובדת במכבסה קטנה - חיים רגילים. הסיפור נע בין המציאות היומיומית שעוברת סיון, לבין עברה. העבר נפרש בסרט אט אט, ומצויים בו אהבה, בלבול, וכאב קשה מנשוא על אביה שפגע בה מינית באופן שאין ממנו חזרה.

 

דואנדה

מפיק ובמאי: אייל זייד סרט ישראלי בניחוח ספרדי, מביא את סיפורם של חמישה רקדני פלמנקו צעירים מרחבי הארץ, הניגשים לתחרות הארצית לפלמנקו. החל בשלב החזרות, דרך שלושת ימי התחרות, ועד לטקס חלוקת הפרסים, אנו מלווים את הרקדנים הצעירים החולמים לזכות בפרס הראשון: מילגה ללימודי פלמנקו בספרד.

 

דור שלם דורש חלום

מפיק ובמאי: מיקי יונתי הסרט צולל לתוך מסע אישי של חיפוש, גילוי ושחרור. הוריו של הבמאי נפטרים בפתאומיות, ראש הממשלה נרצח, הפגישה עם המוות מפחידה, ההלם והכאב מושכים למסע פנימה ולנסיון להבין את החיים והמוות.

 

דרך בן-צבי 67

מפיק: עדו צוקרמן בימוי: רן טל אלי עבד בחברת פרסום, חן הבין שרפואה זה לא בדיוק מה שהוא חלם, וללוי הקומוניסטים פשוט נתנו הוראה. 2500 גופות מגיעות מדי שנה למכון לרפואה משפטית לחקירת סיבת המוות.

 

האיש בר לב

מפיק: איציק קול בימוי: עדו בהט הסרט עוסק בחיים בר-לב, מהמינוי לרמטכ"ל, דרך מלחמת ההתשה, מלחמת יום הכיפורים, חייו הפוליטיים, כשר המסחר והתעשייה, שר המשטרה, מזכ"ל מפלגת העבודה, ושגריר במוסקבה.

 

הדבר החמישי

מפיק ובמאי: שמעון אזולאי סרט על משפחה מרוקאית ירושלמית מסורתית אשר אחד מבניה חזר בתשובה, השני נע ונד בין העולם החילוני לדתי, ושלושת האחרים חילונים.

 

הדרום - אליס לא גרה כאן אף פעם

מפיקים: דוד בן שטרית, סיני בר-דוד בימוי: סיני בר-דוד סרט מסע אישי של שלוש נשים מדרום תל אביב בתחנות הזיכרון האישי שלהן, מהן עולה תמונת עולם של יפו ודרום תל אביב. מסע במרחב ובזמן, שנפרש בין כפר קטן ועני ביוון של תחילת המאה, לבין שכונת עג‘מי ביפו ותל כביר שבדרום תל אביב, ונע בין ילדותה של האחת לזקנתה של האחרת.

 

החברים של תיאו

מפיק ובמאי: איל חלפון לחברים של תיאו קוראים בשמות כמו בוף, יולי, סמיף ונני. אבל הסרט הוא לא עליהם, לא על הכלבים. הם רק משל ובעיקר מפתח לחדור בעזרתו אל בעליהם: מוסיקאי נשכח, סוחר בבורסת היהלומים, זבנית עם עבר מפתיע, שחקנית צעירה שרצה מאודישן לאודישן, וקיבוצניקית לשעבר המרגישה שהיא בעצם מלכת אנגליה.

 

החלום של פנחס

מפיקה: נעמי שחורי בימוי: רות ולק פנחס, חקלאי בן 75 מעמק בית שאן, מתעורר בוקר אחד מחלום אשר בו מופיעה אחותו שהתחתנה עם מוסלמי, נשארה בכורדיסטאן, ושאותה לא ראה למעלה מחמישים שנה.

 

המחסום

מפיקים: גיל איזקוב, ניר טויב מפיק ראשי: ילון גורביץ‘ בימוי: ניר טויב חורף 1998, אנו שבים אל גיבורי הסרט "הגיבוש" משנת 1995, בו תועד גיבוש הצנחנים ושרטט את מבחן הגבריות הישראלי. הטירונים הפכו ללוחמים, המפקדים הפכו לאזרחים.

 

הם לא ישברו אותנו

מפיק: עדו צוקרמן בימוי: גדעון גנני בתקופת המאבק בשלטון הבריטי בארץ ישראל נתפסו אלפי לוחמים-חברי מחתרות האצ"ל והלח"י, והושלכו לבתי הכלא ברחבי הארץ. שנים עשר לוחמים הוצאו להורג, ו- 439 גורשו לאפריקה הרחוקה.

 

חוזרים

מפיקים: גיל איזקוב, ניר טויב מפיק ראשי: ילון גורביץ‘ בימוי: ניר טויב הסרט עוקב אחר חזרתם ארצה של מיכל ועמית קרן ושני ילדיהם הקטנים, לאחר שהות בת 12 שנה בחו"ל. הוא מלווה את המשפחה מרגע הנחיתה בארץ, ביום העצמאות ה- 49 למדינת ישראל, ולכל אורך שנת היובל עד ליום העצמאות החמישים.

 

טובא ומגדל

מפיקים: גיל איזקוב, ניר טויב מפיק ראשי: ילון גורביץ‘ בימוי: גיל קרני הסרט מביא אל המסך מפגש קצוות חברתי. קבוצת הכדורגל של הכפר הבדואי טובא זנגריה, מול קבוצת הכדורגל של עיירת הפיתוח מגדל העמק. הסרט מתעד את ההכנות למשחק בו תקבע העולה לליגה א‘.

 

יומן ראש ממשלה

מפיקים: רות לב-ארי, סשה קליין בימוי: שחר סגל הסרט עוקב אחרי החודשים אוקטובר-נובמבר 95‘ ביומנו של ראש ממשלת ישראל יצחק רבין. ימים רגילים לכאורה, גורליים בדיעבד. ימים קדחתניים. אירוע רודף אירוע, פגישה אחרי פגישה, יומנו של אדם שאינו נח לרגע. הסרט שוזר דיוקן של רבין, האיש והמנהיג...

 

כוכבים

מפיקה ובמאית: זיוה פוסטק מעון למפגרים בהרצליה. סרט אינטימי אישי הנובע מעצם מעורבותם של אנשי הצוות עם תושבי המקום (מטופלים ומטפלים), שנתיים של תחקיר וחודשיים צילומים יצרו קשרים הדוקים. הסרט עוקב אחר מספר דמויות, כשהמצלמה מלווה אותם צעד אחר צעד בחייהם היומיומיים.

 

להיות כאן להיות שם

מפיקים: יצחק רובין, אבישי כפיר בימוי: יצחק רובין 50 שנה לאחר השואה והפצעים שבים ומתעוררים בזקנתם, הסיוטים חוזרים, תחושות האובדן מתחזקות עם מות בן-זוג או מחלה. לאחר שנים רבות של תפקוד מוצלח ונורמלי, הם שבים ללילות ללא שינה בצל הסיוט שנדמה היה שהצליחו להדחיקו.

 

לזכור את אסף

מפיק ובמאי: נתן ליפשיץ אסף סיבוני בן ניר-עם נפל באסון המסוקים. התחנות השונות בחיי מי שאמו ילידת הקיבוץ ואביו עלה ממרוקו, מתארות בקווים כלליים אך אופייניים מאוד, את דמותו של צעיר בישראל: למה מחנכים אותו, מה מעניין אותו, מה חשוב בעיניו ומה מצחיק אותו.

 

מגידו

מפיק: בוריס מפציר בימוי: אילן יגודה הגשם הסוחף של חורף 1949 - מצד אחד בני אדם שאורזים את מיטלטליהם בחופזה, פליטים הנושאים רכושם על גבם ומחפשים מחסה, ומצד שני שיירה של משאיות מגיעה ומתחילה לפרוק מטענים לבנייתו של ישוב חדש.

 

מונדיאל בשפרעם

מפיקים: גיל איזקוב, ניר טויב מפיק ראשי: ילון גורביץ‘ בימוי: ניר טויב העיירה הערבית שפרעם שבגליל התעוררה מתרדמתה למשך חודש אחד קסום ומופלא, החודש בו נערכו משחקי מונדיאל 1998. סוף סוף יכלו תושבי העיירה להזדהות עם הנבחרות הלאומיות השונות, לעמוד דום בשירת ההמנונים ולתלות דגלי לאום שונים על גגות הבתים. במשך שאר ימות השנה מתחבטים תושבי העיירה בבעיות זהות והזדהות עם הדגל, ההמנון והסמלים הישראליים.

 

מחבואים

מפיק: סילבן ביגלאייזן בימוי: איריס רובין הסרט עוקב אחר סיפורה של קבוצת נשים מהתיאטרון הקהילתי ביפו ג‘, ואחר תהליך העלאת ההצגה "מחבואים" שעוסקת בחומרים אישיים ובתרבות השכונה והמנטאליות של החיים בה, תוך התמקדות בבעיות הזוגיות.

 

מלחמה בפריים טיים

מפיקים: נעם שלו, יוסי ליאון בימוי: נעם שלו הסרט מתעד שנה אחת של תהליך השלום בין ישראל לפלשתינאים, מנקודת מבט שונה: באמצעות צלמי טלוויזיה ישראלים ופלשתינאים. גיבוריו הם אלון ברנשטיין, צלם ישראלי העובד עבור סוכנות החדשות AP , וג‘ימי מישל, צלם פלשתיני מבית-לחם, העובד עבור ה BBC.

 

מעבר לפירליה

מפיקים: דודי זילבר, מיקי רבינוביץ‘ בימוי: הלן קרא בהגיע הילדים לגיל העשרה, הם מתרחקים באופן טבעי מההורים ובונים את עצמאותם. אחרי שהם משתחררים מהצבא הם יוצאים לטייל, לגלות עולם, ולאחר מכן הם מתחילים להתברגן ולחזור לחיק המשפחה. את החזרה הזו הלן קרא, אמא של אמיר,פספסה. אמיר קרא היה בן 20 כאשר נהרג תוך כדי התקפה על מוצב דלעת אשר ברצועת הבטחון.

 

משדר מקו האמצע

מפיקה: דפנה קפלנסקי בימוי: אלי חבשוש, צביקה נעים דיוקנו של זוהיר בהלול, עיתונאי ערבי ישראלי ושדר ספורט. זוהיר ומשפחתו גרו בירושלים אך בעקבות האינתיפאדה עברו לעכו. זוהיר קרוע בין שני עולמות, הצד הישראלי והצד הערבי-פלשתינאי.

 

משם לכאן - ג'וז בלוז

מפיק: צפריר קוחנובסקי בימוי: דרור סבו 26 מכוניות קלאסיות, מפאר היצירות המוטוריות של כל הזמנים, גלשו בשיירה אל ארץ הקודש, ועשרות עיתונאים וצוותי טלוויזיה, אנשי בטחון ותזמורת רוסית התנפלו על האטרקציה הממונעת. אחרי הכל, לא כל יום רואים בישראל דבר כזה.

 

נביל והישאם, שלום חברים

מפיקה ובמאית: שרון שמיר נביל סוואלחה והישאם יאניס הם מן הדמויות המוכרות והפופולריות ביותר בירדן - כשחקנים, כותבים וסטיריקנים פוליטיים. תיאטרונם מעלה את הסאטירה הפוליטית הנוקבת ביותר בעולם הערבי, תחת חסותו של המלך חוסיין, שמעולם לא התערב בתכני הופעתם.

 

עזה כמוות

מפיקה ובמאית: נילי טל הם נפגשו על חוף הכנרת, שני בני קיבוץ תכולי עיניים: עינב רוגל וגלעד שמן. כביכול סיפור אהבה בין צעיר לצעירה. כעבור זמן קצר החל גלעד להכות את עינב, וכשעמדה לנתק את הקשר - הוא רצח אותה.

 

שלוש אחיות

מפיקה ובמאית: ציפי רייבנבך "החיים נגמרו ובעצם לא הספקנו שום דבר". אמה של הבמאית ושתי אחיותיה, ניצולות השואה, בשנות השבעים לחייהן. שלוש אחיות שמדברות מדי פעם בטלפון, אבל אף פעם לא נפגשות. למרות שזהו סרט על נעורים אבודים, על חיים חסרי חיים, ויש בו רגעים של מציאות אכזרית של זיקנה וסוף, הוא מלא הומור וצחוק.

 

תשכח מזה, שום דבר לא קרה

מפיקה: ליאורה לנדאו בימוי: נגה גמליאלי סיפורו של אריאל אור ג‘ורדן, ישראלי בן 51 אשר נע ונד בעולם, חסר שקט, חסר מנוחה, בורח מבלי לדעת ממה, מנוכר מאנשים, זר בתוך גופו שלו. בגיל 37, השתחרר בו הזכרון שהיה קבור, והוא גילה כי היה קורבן להתעללות מינית בילדותו.